Carpaaltunnel syndroom

Carpaaltunnel syndroom

Carpaaltunnel syndroom

CTS

Heeft u vaak last van tintelingen en krachtverlies in de hand(en) tijdens vasthouden van voorwerpen, fietsen, autorijden of andere bezigheden? Dan heeft u waarschijnlijk last van het carpaal tunnel syndroom.

Waar komt de pijn vandaan?

De Carpaal tunnel is te vinden aan de binnenkant van de pols, waar de onderarm overgaat in de hand. De tunnel wordt gevormd door acht in een U-vorm gerangschikte polsbotjes waar aan de open zijde van de U-vorm een pees (bindweefselband) in dwarsrichting overheen is gespannen. Door deze tunnel lopen allerlei bloedvaten, pezen en een enkele zenuw. Deze zenuw verzorgt onder andere het gevoel van bijvoorbeeld pijn, temperatuur en druk in een groot deel van de hand.

Bij het carpaal tunnel syndroom is deze zenuw bekneld geraakt, doordat de ruimte in de tunnel afgenomen is. Deze beknelling verstoort de bloedvoorziening in de zenuw. De zenuw kan daarom niet normaal functioneren, wat kan leiden tot uitval van zenuwfunctie.

Oorzaken

– Overbelasting van de pols
– Gebroken polsbotjes
– Hormonale veranderingen tijdens zwangerschap of menopauze
– Verstoorde vochthuishouding
– Slijtage en artrose
– Reuma
– Diabetes

Klachten
De symptomen van het carpaal tunnel syndroom zijn te vergelijken met die van een slapend been of voet. Ook hierbij wordt namelijk een zenuw bekneld.

De meest voorkomende symptomen zijn:
Pijn, prikkelingen of een gevoel van doofheid in de palm van uw hand,
krachtsverlies in de hand, stijfheid en onhandigheid van de hand(en) bij het opstaan, verergering van de klachten bij inspanning, pijnklachten in nek, schouders, elleboog, onderarm of pols.

Het kan voorkomen dat u ’s nachts wakker wordt van deze prikkelingen. Het schudden van de handen vermindert de prikkelingen in dat geval meestal. Vaak beginnen de klachten in één hand en breiden ze later uit naar de andere hand.

Behandeling
De zenuw die uiteindelijk door de carpaal tunnel de hand in loopt begint in de nek en loopt vervolgens via de hals, borst, bovenarm, elleboog en onderarm naar de hand toe. Het kan voorkomen dat de zenuw niet alleen in de carpaal tunnel bekneld is geraakt, maar ook op andere plaatsen langs de route de afgelegde route. Door deze eerdere irritatie functioneert de zenuw dan vaak al niet meer optimaal en wordt de zenuw kwetsbaarder. Een relatief lichte beknelling verderop langs de route, bijvoorbeeld in de carpaal tunnel kan dan al snel leiden tot de eerder genoemde symptomen.

Het probleem bij de kern aanpakken
De chiropractor zal dan ook altijd de hele route van de betreffende zenuw onderzoeken en behandelen. Op die manier kan worden vastgesteld wat de precieze oorzaak van het probleem is. Het probleem kan dan bij de kern worden aangepakt om te zorgen voor een zo spoedig mogelijk herstel.

Tips van de chiropractor
Een slechte houding kan tot een zenuwbeknelling leiden. Samen met de chiropractor kunt u uw houding analyseren en naar aanleiding daarvan tips en oefeningen krijgen om uw houding te verbeteren.

Start typing and press Enter to search