Artrose & Slijtage

Artrose & Slijtage

Artrose-plaatjeChronische en reumatische aandoening
Artrose (osteoartritis) wil zeggen dat het kraakbeen dunner en zachter wordt. Het kraakbeen wordt minder en in sommige gevallen verdwijnt het kraakbeen geheel. Artrose kan in alle gewrichten optreden, maar het komt het meest voor in de nek, onderrug, knieën, duim, vingers, heupen en de grote teen.

Artrose is een chronische en reumatische aandoening en kan daarom niet meer overgaan. Wel helpt chiropractie bij pijnvermindering en het terugbrengen van beweeglijkheid.

Artrose in de rugOorzaak
Artrose wordt vaak in één adem genoemd met veroudering en slijtage. Dat is niet correct. Artrose kan op elke leeftijd optreden. Wanneer iemand ouder wordt is de kans op artrose groter. Bij jonge mensen kan artrose ook voorkomen in de gewrichten van de nek en onderrug. Wanneer u last hebt van slijtage dan heeft u vaak gelijke symptomen als mensen die leiden aan artrose. Bij slijtage kan de ruimte tussen de tussenwervels vernauwen kan extra bot aangroei bij de wervels en gewrichtjes ontstaan. Slijtage kan komen door overbelasting, overgewicht en hoort tevens bij het verouderingsproces.

Risicofactoren
Risicofactoren voor het ontstaan van artrose kunnen zijn: overgewicht, trauma (gewrichten beschadigd door letsel), erfelijkheid, chronische overbelasting van de gewrichten en een ontstekingsreactie.

Tips van de chiropractor
Artrose geeft pijn, stijfheid en zwelling in het gewricht. Dit zorgt ervoor dat u zich minder goed kan bewegen, wat de aandoening verergert. Beweging van het gewricht is juist raadzaam, pas alleen op voor overbelasting. Zwemmen, wandelen en fietsen doen goed. Minder verstandig zijn sporten als tennis, squash en voetbal. Het is aannemelijk dat er dan snelle plotselinge bewegingen gemaakt worden die een te grote druk leggen op de gewrichten.

Start typing and press Enter to search