Bekkeninstabiliteit

Bekkeninstabiliteit

Veel vrouwen hebben klachten die te maken hebben met bekkeninstabiliteit. Een behandeling door een chiropractor biedt vaak goede resultaten.

Wat is bekkeninstabiliteit?
Bekkeninstabiliteit is instabiliteit van het bekken tijdens of na de zwangerschap, ook wel symfysiolyse genoemd. Bekkeninstabiliteit geeft pijn rond de bekkengewrichten en het schaambeen (symfyse). Dit wordt veroorzaakt door de hormoonwisselingen die tijdens de zwangerschap de gewrichtsbanden in het lichaam verweken en zodoende verzwakken. Dit geeft te veel mobiliteit aan de gewrichten, met als gevolg dat het bekken het lichaamsgewicht niet meer kan dragen.

Chiropractie en bekkeninstabiliteit
Hierdoor ontstaan pijnklachten met zitten, staan, lopen en uiteindelijk ook met liggen. De behandeling van een instabiel bekken verschilt enorm van de behandeling van een fixatie of blokkade in het bekken. Voor bekkeninstabiliteit is stabiliseren van het bekken met stabiliserende chiropractische correcties en oefeningen belangrijk. Hiernaast is een juiste spierbalans rond het bekken noodzakelijk. Ook kan er een bekkenband meegegeven worden als extra ondersteuning van het bekken.

Oefeningen
Ontspanningsoefeningen zijn heel belangrijk voor moeder en kind. Een paar minuten relaxen tijdens drukke perioden zorgt ervoor dat;
– Spanning en angst verminderen
– Toevoer van zuurstof en voedingsstoffen naar de baby gemaximaliseerd wordt (door een toegenomen circulatie)
– De invloed van stresshormonen op de baby en moeder beperkt blijft. Realiseert u zich dat uw lichaam eisen stelt tijdens de zwangerschap. Dit besef helpt uw algemene gezondheid te verbeteren. Zo kunt u zich optimaal voorbereiden op de komst van uw baby.

Uw houding tijdens de zwangerschap
Zorg dat u makkelijke houdingen vindt, zowel thuis als op het werk. Dit helpt u de mechanische belasting op uw lichaam te verminderen.

Tips van de chiropractor
Staand
– Als u staat, ga dan met een voet diagonaal voor de andere voet staan. Dit opent het onderste gedeelte van het bekken en geeft u alle ruimte.
– Moet u lang stil staan? Ga dan – bijvoorbeeld tijdens strijken of afwassen – met een voet op een blokje of doosje staan. Wissel dit af met het linker- en het rechterbeen. Zo vermindert u de belasting op de onderrug.

Liggend
– Ga zo veel mogelijk op de linkerzij liggen. Dit bevordert een optimale ligging van het kindje en vermindert lage rugpijn en spanning in het bekken.
– Plaats een kussen tussen uw knieën als u in zijligging ligt. Zo voorkomt u het draaien van de lage rug.

Zittend
– Probeer altijd met uw knieën lager dan uw heupen te zitten. Zo heeft uw kindje alle ruimte in de buikholte.

Knielend
– Als u even wilt ontspannen, kniel dan op uw handen en knieën. Zo vermindert u het gewicht op de wervelkolom en het bekken.

Behandeling
Een vrouw kan in alle fasen van haar zwangerschap behandeld worden door een chiropractor. Zelfs tot en met de uitgerekende datum. Er zijn aangepaste technieken om tot zeer laat in de zwangerschap een chiropractische behandeling te geven. Hierbij wordt de functie van de wervelkolom en het bekken (en indien nodig andere gewrichten) onderzocht en zo nodig gecorrigeerd. De behandeling van een instabiel bekken verschilt enorm van de behandeling van dysfunctie in het bekken. Voor bekkeninstabiliteit zijn stabiliserende chiropractische correcties en oefeningen belangrijk. Hiernaast is een juiste spierbalans rond het bekken essentieel. Ter ondersteuning van het bekken kan een bekkenband meegegeven worden.

Start typing and press Enter to search