Hernia (HNP)

Hernia (HNP)

rugblessure hernia

Hernia nucleus pulposus
Een hernia met wervelcompressie zorgt ervoor dat de tussenwervel uitdroogt en gaat uitpuilen. Dit uitpuilen drukt tegen de zenuw aan, waardoor deze geïrriteerd raakt en er prikkeling of pijn naar de voet kan gaan. Als u verlichting voelt bij onbelast bewegen, zoals fietsen en zwemmen of zonder activiteit meer irritatie voelt, zoals een zeurend gevoel in de bil, kunnen dit de symptomen van een hernia zijn.

Waar komt de pijn vandaan?
Een hernia, of voluit: hernia nucleus pulposus (HNP), is een uitstulping van een tussenwervelschijf. Tussenwervelschijven liggen tussen de rugwervels en dienen om als schokdempers voor de wervelkolom. Bovendien zorgen ze ervoor dat de wervelkolom soepel blijft. Een tussenwervelschijf bestaat uit een ring van kraakbeen met in het midden een geleiachtige kern. Deze kern is elastisch en rubberband-achtig. Bij een uitstulping van de tussenwervel, ontsnapt het vloeistof uit het binnenste deel van het kraakbeen. Dit kan lage rugklachten veroorzaken of tegen het ruggenmergkanaal drukken waardoor een zenuw bekneld raakt. Beknelling van de zenuw kan ervoor zorgen dat de pijn door het been trekt.

rughernia
Klachten
De pijn kan zich op verschillende manieren uiten. Hevige pijnscheuten met uitstraliing naar het been of voet, stijfheid, een vermoeid gevoel, kramp, zeurende pijn. Wanneer de klachten verergeren kunnen zelfs de beenspieren hun kracht verliezen of gevoelloos raken. In ernstige gevallen kunnen patiënten controle over de blaas verliezen. Dan is een operatie onvermijdelijk.
Niet iedereen met deze klachten hoeft een hernia te hebben. Het kan ook een irritatie zijn aan de musculus gluteus medius en minimus en de piriformisspier.

Oorzaak
Een hernia kan een gevolg zijn van een acute aandoening. Bijvoorbeeld door plotseling draaien, in een verkeerde houding tillen, een val of zelfs door hard niezen. Een andere oorzaak is degeneratie (slijtage). Dit kan komen door weinig afwisseling in de houding (bijvoorbeeld kantoorwerk), maar ook door werk waarbij steeds dezelfde bewegingen worden gemaakt, zoals draaien, tillen en bukken. Slijtage aan de tussenwervelschijf is ook leeftijd gerelateerd. Naarmate men ouder wordt, zal de tussenwervelschijf steeds minder elastisch worden, men krijgt geleidelijk zwakke plekken in de tussenwervelschijven.

Behandeling van een hernia zonder operatie!
Een operatie is in de meeste gevallen niet nodig! Bij zo’n 80% van de mensen met een hernia gaan de klachten vanzelf over. Diverse therapieën kunnen dit herstel versnellen en verbeteren. Wij zijn gespecialiseerd in de behandeling van hernia met de Cox® decompressie techniek. (link Cox behandelmethode).

Tips van de chiropractor
Wanneer een hernia bij u is geconstateerd, is het belangrijk om te blijven bewegen. Denk hierbij aan wandelen, fietsen en zwemmen. Met sporten als voetbal en tennis moet u oppassen. Dit zijn sporten waarbij er veel plotse klappen op de rug komen, waardoor de klachten kunnen verergeren. Plat in bed blijven liggen is af te raden. Het is goed om gedoseerd rust te nemen. Hiermee bedoelen we dat u zo actief mogelijk moet blijven, maar wel rustig aan. Wanneer iemand lang bedrust neemt, dan wordt het moeilijker om weer actief te worden. De conditie gaat hierdoor rap achteruit en de spieren die uw wervelkolom beschermen worden slapper.

Start typing and press Enter to search