Hoofdpijn

Hoofdpijn

Oorzaken
Hoofdpijn kan te wijten zijn aan een groot aantal oorzaken, zoals een bijwerking van medicijnen, spanning van de nekspieren, lage bloedsuiker, hoge bloeddruk, stress en vermoeidheid. De meerderheid van deze klachten kunnen worden onderverdeeld in spanningshoofdpijn, migraine en cluster hoofdpijn.

hoofdpijn

Spanningshoofdpijn
75% van de mensen met hoofdpijn, hebben last van spanningshoofdpijn. De pijn wordt vaak beschreven als een constante doffe pijn aan één of beide kanten van het hoofd. Men omschrijft het vaak als een strakke band om het hoofd of als een doffe pijn achter de ogen.

Spanningshoofdpijn begint meestal langzaam en geleidelijk en kan minuten of dagen aanhouden. Mensen beginnen er vooral aan het midden of het einde van de dag last van te krijgen. Dit type hoofdpijn is vaak het gevolg van stress of een slechte houding.
De meest voorkomende oorzaak van spanningshoofdpijn is subluxatie in de bovenrug en nek, dit betekent dat er een wervel op de zenuw drukt. Wanneer de bovenste halswervels hun normale beweging en positie verliezen krijgt een kleine spier, rectus capitis posterior minor (RCPM) last van spasmen. De kleine spier is door middel van een pees gehecht aan de bovenste halswervel en de onderkant van schedel. Daar zit dun en pijn- gevoelig weefsel, genaamd de dura mater die de hDura mater- hoofdpijnersenen bedekt. De hersenen zelf hebben geen gevoel, maar de dura mater is zeer pijn-gevoelig. Wanneer de RCPM in een spasme raakt, trekt de pees aan de dura mater, wat resulteert in hoofdpijn. Mensen die lang achter een bureau zitten hebben hier vaak last van.
sternocleidomastoidEen andere oorzaak van dit soort type spanningshoofdpijn komt door pijn die te maken hebben met triggerpoints Musculus Sternocleidomastoideus of Levator spier aan de zijkant van de nek.

Migraine
Migraine is een intense hoofdpijn met kloppingen en wordt vaak geassocieerd met misselijkheid en gevoeligheid voor licht of geluid. Migraine kan enkele uren tot dagen aanhouden. Veel mensen die last hebben van migraine, ervaren visuele symptomen ‘aura’ genoemd, vlak voor zij een aanval krijgen. Bij deze ‘aura’ zien mensen veel knipperende lichten of krijgt alles een droomachtige uitstraling. De meeste mensen die last hebben van migraine, hebben hun eerste aanval voor hun 30e.

Migraine wordt veroorzaak door een vernauwing van de bloedvaten in de hersenen, gevolgd door een verwijding van de bloedvaten. Bij een vernauwing is er afname in de bloedstroom wat leidt tot visuele symptomen. Zodra de bloedvaten weer verwijden, is er een snelle toename van de bloeddruk in het hoofd. Door deze toegenomen druk krijgt u de bonkende hoofdpijn. Waarom de bloedvaten in eerste instantie vernauwen is onduidelijk. Wel weten we dat een aantal factoren migraine kan activeren. Stress, slaapgebrek, sterke geuren, flikkerende lichten, harde geluiden en veranderde weerpatronen.

Cluster hoofdpijn
Cluster hoofdpijn is meestal van korte duur en wordt meestal aan één kan van het hoofd gevoeld en is ondraaglijk. Cluster hoofdpijn is de enige vorm van hoofdpijn die vaak ‘s nachts optreedt. Net als bij migraine kan clusterhoofdpijn komen door een vernauwing van de bloedvaten gevolgd door een verwijding van de bloedvaten.

Chiropractie helpt
Door een gedegen onderzoek en een gerichte behandeling lokaliseert en corrigeert de chiropractor blokkades op de wervelkolom. Hierdoor wordt de doorstroming van de zenuwen hersteld en neemt de frequentie van hoofdpijn af of verdwijnt geheel.

Start typing and press Enter to search