Houdingsproblemen

Houdingsproblemen

houdingsproblemenLichaamshouding
De lichaamshouding, of postuur, is de voortdurende werking van het lichaam tegen de zwaartekracht. Er zijn altijd meerdere spiergroepen aan het werk om de vele houdingen van de mens mogelijk te maken. Hoe we zitten, stilstaan en lopen heeft grote invloed op de werking van ons lichaam. Als we in de juiste houding staan, zullen de botten het gewicht dragen en de spieren zo veel mogelijk ontlasten. Het resultaat is dat we ons fitter en gezonder zullen voelen.

Gevolgen van een slechte lichaamshouding
Bij een scheve houding zullen de spieren uit balans raken en spanning opbouwen omdat zij veel meer gewicht moeten dragen. Dit beïnvloed niet alleen het postuur, maar kan ook zorgen voor hoofdpijn, concentratieproblemen en depressie.

De slechte houding zal uiteindelijk de lichamelijke conditie verslechteren. Er kunnen klachten ontstaan als vermoeidheid, verlies van bewegingsvrijheid, minder bloed- en zuurstoftoevoer naar de hersenen en verminderde productiviteit.

Andere oorzaken
Vergeet niet dat een afwijkende lichaamshouding ook duiden op een een ziekteproces. Voorbeelden zijn beenderziekten, spier- of zenuwziekte of een gezichtsstoornis. Een kromming van de rug kan ook aangeboren zijn zoals bij bepaalde vormen van scoliose. Een slechte lichaamshouding kan ook wijzen op een ontoereikende voeding. Ook overgewicht kan het lichaam uit balans brengen.

Corrigeren van een slechte houding
Vermijd alle stressfactoren zo veel mogelijk zoals het dragen van een te zware rugtas, een slecht aangepaste werkomgeving of slechte autostoel. Train specifieke spieren die zullen bijdragen aan het ‘recht trekken’ van de lichaamshouding. Met hulp van de chiropractor kan het lichaam weer in balans komen.

Start typing and press Enter to search