Ischias

Ischias

ischias zenuwIschias zenuw
Ischias betekent een irritatie van de ischiaszenuw. Het is de langste zenuw in uw lichaam. Het loopt van uw bekken via uw heupgebied naar beide billen en benen. De ischiaszenuw (zo dik als een duim) vertakt uiteindelijk in kleinere zenuwen en zorgt voor het gevoel in uw dijen, benen, voeten, alsmede voor controle over de spieren in uw onderbenen. De term ischias verwijst naar de uitstralende pijn langs het pad van deze zenuw. Ischias kunt u herkennen aan pijn aan uw lagere (lumbale) wervelkolom, uw billen met uitstralingen naar de achterkant van uw been.

pirifirmisspier, ischiaszenuw

Klachten
Ischias kan gepaard gaan met gevoelloosheid, tintelingen en het verzwakken van de spieren in het getroffen been. De pijn kan variëren van een milde pijn naar een scherp, branderig gevoel. Soms kan het voelen als een elektrische schok. Ischias begint vaak geleidelijk. De klachten worden waarschijnlijk erger wanneer u zit, hoest of niest.

Oorzaken
Een veel voorkomende oorzaak van deze beknelde zenuw is een uitpuilende tussenwervelschijf of hernia. Maar vaker ligt het probleem bij een specifieke spier in de bil, de piriformisspier. De ischiaszenuw loopt namelijk direct onder deze spier door en bij sommige mensen er doorheen. Deze spier kan chronisch verkrampt raken waardoor de ischiaszenuw geïrriteerd raakt. Deze verkramping is meestal het gevolg van een bekkenscheefstand. Maar ook langdurig zitten op een portemonnee in uw achterzak, bovenmatige inspanning, overgewicht, een slechte conditie of houding. De musculus gluteus minimus en medius kunnen ook druk veroorzaken op de zenuw en zorgen voor uitstraling naar uw bil of been.

Behandeling
Ischias is goed te behandelen door uw chiropractor. Naast de reguliere chiropractische correcties wordt er gebruik gemaakt van de Cox Decompressie Techniek. (link cox, behandelmethoden)

Start typing and press Enter to search