Kaakklachten | Aangezichtspijn

Kaakklachten | Aangezichtspijn

Kaakklachten

TMJ-syndroom
TMJ staat voor Temporo Mandibular Joint, ofwel het kaakgewricht. Ieder mens heeft twee TMJ’s (één voor elk oor) die de onderkaak met de schedel verbinden. Deze gewrichten maken het mogelijk voor de kaak om op en neer, van de ene naar de andere kant en van voor naar achter te bewegen. Ze zijn verantwoordelijk voor de mobiliteit die nodig is voor het bijten, kauwen en slikken van eten. En natuurlijk ook voor het praten en het maken van gezichtsuitdrukkingen. Het TMJ-gewricht is daardoor het meest gebruikte gewricht in het lichaam.

Oorzaken
De oorzaak van kaakklachten (TMJ-syndroom) is vaak het herhaaldelijk overbelasten van het kaakgewricht zoals het bijten op iets hards, tandenknarsen tijdens het slapen, whiplash of een blessure door een val of een ongeluk.

Door de irritatie van het kaakgewricht (TMJ) ontstaat er een spierreactie waarbij de spiergroepen van de kaak aanspannen en een gespannen gevoel veroorzaken. Dit heeft als gevolg dat delen van de aangezichtszenuw (trigeminus zenuw) onder druk komen te staan.

Klachten
Kenmerkend is pijn rondom het kaakgewricht en pijn in het gezicht. Dit kan pijn zijn die te voelen is boven of onder het oog en langs de kaak. Vaak trekt deze pijn dan door naar de lip. De pijn kan aanhoudend zijn en erg intensief, soms met pijnscheuten. Door deze klachten is het ontstaan van hoofdpijn boven het oog en bij de slapen niet ongewoon. Een ander symptoom is dat de kaak een soort “knakkend” geluid maakt bij het openen en sluiten van de mond.

Behandeling
Met specialistische kennis onderzoekt de chiropractor de wervelkolom en het zenuw-stelsel om onnatuurlijke bewegingen en blokkades te lokaliseren. Bij kaakklachten (TMJ-syndroom) onderzoekt de chiropractor de functie van de kaak. Hoe ver kan de mond open en wat is de symmetrie van de kaakbeweging? Verder kijkt hij naar de hardheid van de spiergroepen en de beweeglijkheid van het kaakgewricht. Zo komt hij te weten wat de oorzaak van de afwijking is. Door chiropractische correcties zijn kaakproblemen en aangezichtspijn vaak goed te verhelpen.

De behandelingen richten zich voornamelijk op de correctie van het kaakgewricht en het behandelen van de spiergroepen eromheen. Hierdoor wordt de beweeglijkheid ervan hersteld en vermindert de druk op de zenuw. Vaak wordt dan ook de cervicale wervelkolom (nek) behandeld. Chiropractische behandelingen hebben tot doel de beweeglijkheid van de wervelkolom en de gewrichten te vergroten en de functie van de geïrriteerde zenuwen te herstellen.

Dit gebeurt door met de handen druk op het gewricht te brengen. Hierdoor herstelt de bewegingsvrijheid van het gewricht en vermindert de pijn. Als het gewenste behandelingsresultaat is bereikt, zal de chiropractor adviseren regelmatig terug te komen voor controlebehandelingen. Door de wervelkolom en de gewrichten goed te onderhouden, vermindert de kans op herhaling en behoudt de patiënt optimale bewegingsvrijheid.

Tips van de chiropractor
– Slaap nooit op de buik, uw nek en kaak staan dan onder grote spanning
– Slaap niet op een dik kussen, gebruik liever een orthopedisch nekkussen
– Bijt niet op harde voedsel
– Ondersteun het hoofd nooit met de handen, dit veroorzaakt extra druk op de kaak
– Kijk nooit liggend televisie
– Lezen in een liggende houding is af te raden.

Start typing and press Enter to search