Kanaal stenose

Kanaal stenose

kanaal stenoseVernauwing in het wervelkanaal
Bij kanaal stenose is er sprake van een vernauwing van het wervelkanaal. De versmalling kan veroorzaakt worden door een mechanisch probleem of door ongewone veroudering van de wervelkolom. Klachten kunnen zich uiten door bijvoorbeeld lage rugpijn na lang lopen of gevoelloosheid in de benen of armen.

Waar komt de pijn vandaan?
Om de aandoening beter te kunnen begrijpen is het belangrijk om een goed beeld te krijgen van de anatomie van de wervelkolom. De wervelkolom is de spil van het bewegingsapparaat. Binnenin de wervelkolom zit het ruggenmerg en de zenuwwortels, aan de buitenkant zitten de aanhechtingen van de belangrijke spieren van de romp en de aanhechtingen van het bekken. De wervelkolom bestaat uit 7 nekwervels (cervicale wervels), 12 borstwervels (thoracale wervels), 5 lendenwervels (lumbale wervels) en het heiligbeen (sacrum) met het staartbeen (stuitje). Tussen de wervels zitten de zachtere tussenwervelschrijven die zorgen voor de bewegelijkheid van de wervelkolom. Binnen in het wervelkanaal loopt van boven naar beneden het ruggenmerg. Uit het wervelkanaal komen de zenuwwortels die steeds aan beide zijden tussen twee wervels door naar de rest van het lichaam gaan.

Oorzaken
Meestal is de oorzaak van de vernauwing een gevolg van slijtage (artrose). Jarenlange belasting van de wervelkolom veroorzaakt slijtage, een normaal ouderdomsverschijnsel maar de mate van veroudering verschilt van mens tot mens. Het lichaam reageert door het wervelbot en ligamenten te verdikken, waardoor er steeds minder ruimte voor het wervelkanaal en de zenuwwortels is.

Andere oorzaken van stenose zijn uitbreidende infecties, een uitpuilende tussenwervel, een hernia, een aangeboren afwijking, een abces of een tumor aan het wervelkanaal, dislocatie of letsel van een wervel.

Het verloop van pijnklachten, lichamelijk onderzoek, een CT- of MRI-scan kunnen meer duidelijkheid geven wat oorzaak van de klachten is. Bij deze scans worden dwarsdoorsneden gemaakt van de wervels. Een gezond wervelkanaal ziet er uit als een driehoek, bij een stenose is dit vaak T-vormig of zelfs spleetvormig.

Klachten
Afhankelijk van de locatie van de stenose kunnen o.a. de volgende klachten voorkomen: gevoelloosheid/tintelingen in de benen of armen, spierzwakte en spasmes, pijn door lang staan of lopen, warm of koud gevoel in de armen of benen, krachtvermindering.

Behandeling kanaal stenose zonder operatie
Chiropractische behandeling voorkomt zowel medicatie als operatie. Het is gebaseerd op het idee dat beperkte wervelbeweging kan resulteren in pijn en verminderd functioneren. Door chiropractische correctie kan de bewegingsvrijheid en het functioneren verbeteren.

Spinal Decompression therapie met behulp van de Cox® decompressie tafel (link cox behandelmothode) schept ruimte tussen de wervels door lichte oprekking. De ruimte tussen de wervels wordt vergroot waardoor er minder druk op de zenuwen komt te liggen en de pijn vermindert of verdwijnt.

Start typing and press Enter to search