Knieklachten

Knieklachten

knieklachten chiropractorSpringersknie
Wanneer u last heeft van een springersknie (jumpers knee of patellar tendinitis) dan kunt u dat herkennen aan pijn onderaan de knieschijf. Wanneer u hierop drukt of de bovenbeenspieren aanspant verergert de pijn.

Oorzaak
De klacht komt veel voor bij mensen die sporten beoefenen zoals hoogspringen, basketbal, voetbal, volleybal, gewichtheffen en verspringen. Een springersknie is een overbelastingsblessure. De knieschijf wordt door de patella pees (knieschijfpees) verbonden met het scheenbeen. Deze kan gedeeltelijk scheuren wanneer er extreme druk op komt. Het komt veel voor bij sporters tussen de 15 en 35 jaar. Naast overbelasting door sport, kan een springersknie ook optreden door overgewicht, platvoeten, verkorting van de strekspiergroep en X-benen.

Osteoartrose van de knie
Osteoartose is de meest voorkomende vorm van artrose. De kwaliteit van het kraakbeen gaat achteruit en in sommige gevallen verdwijnt het kraakbeen helemaal, waardoor de beenderen (femur en tibia) over elkaar gaan schuiven. Dit zorgt voor pijn, ontstekingen, stijfheid en het verlies van bewegingsvrijheid in de knie.

Oorzaak artrose is onbekend
De oorzaak van artrose is onbekend. Wel weten we dat bepaalde factoren kunnen leiden tot artrose. Denk hierbij aan overgewicht, chronische overbelasting, ontsteking, trauma (gewrichten beschadigd door letsel), het verouderingsproces en erfelijkheid.

Behandeling
Osteoartrose is niet te genezen. Chiropractische behandelingen zullen wel uw klachten verlichten en beter beheersbaar maken.

Bij het nemen van rust zult u merken dat u minder pijn ervaart. Toch is dit niet de oplossing. Wanneer u enkel rust neemt, zal spierkracht afnemen. Hierdoor worden de knie en patella pees vatbaarder voor nieuwe blessures. Het is belangrijk om te ontdekken hoe de klachten zijn ontstaan, zodat u de manier van trainen en het doen van oefeningen kunt aanpassen.

Tips van de chiropractor
Voor mensen met osteoartrose is het belangrijk om te blijven bewegen. Door te sporten houdt u de gewrichten flexibel en versterkt u de spieren rond de gewrichten die ter ondersteuning en stabilisatie dienen. Pas op voor overbelasting. Zwemmen, fietsen, fitness en wandelen zal het gewricht goed doen.

Start typing and press Enter to search