Nekklachten

Nekklachten

nekpijn, wervelkolom anatomieNekzenuw irritatie
Zelfs hele lichte afwijkingen in uw nekstructuur kunnen leiden tot irritatie van de zenuw in de nek. Deze irritatie uit zich in nekpijn, beperkte mobiliteit van de nek, moeite om uw hoofd van links naar rechts te draaien, uitstraling naar de arm en hoofdpijn.

De 7 botten in uw nek zijn de meest overwerkte botten in uw lichaam. De mate van flexibiliteit van de nek, gecombineerd met het feit dat de nek de minste support krijgt van de spieren en daarbij uw hoofd van ongeveer 5,5 kg moet ondersteunen, betekent dat uw nek zeer gevoelig kan zijn voor blessures.

Waar komt de pijn vandaan?
Het ruggenmerg loopt door een ruimte tussen de wervels om zenuwimpulsen te sturen naar elk deel van uw lichaam. Tussen elk paar halswervels gaan er grote bundels van zenuwen door naar uw arm en sommigen naar de boven rug. Dat wil zeggen dat wanneer uw arm pijn doet, dit vanuit uw nek kan komen.

Klachten
De symptomen die u in uw arm kan voelen zijn: tintelingen, gevoelloosheid, kou, pijn en stekende pijn als spelden en naalden. Deze symptomen worden vaak verward met het carpaal tunnelsyndroom. Dit is een pijnlijke aandoening in de handen, dat meestal voorkomt bij mensen die werken met een computer of veelvuldig repeterende bewegingen maken. Problemen in de nek kunnen bijdragen aan hoofdpijn, spierspasmen in de schouders en boven rug, geluid in de oren, otitis media (ontsteking in het middenoor, vaak verward met een oorontsteking bij kinderen), beperkte bewegingsvrijheid en chronische kramp/stijfheid in de nek en/of de bovenrug.

Nekpijn en bovenrugpijn
We hebben hier nekpijn en bovenrugpijn samengevoegd, omdat de meeste spieren die aan de nek gehecht zijn, zich bevinden in de bovenrug.

Deze spieren zijn:
1. Trapezius spier
2. Musculus Levator Scapulae
3. Musculus Sternocleidomastoideus
4. Musculus Scalenes Anterior

Oorzaken
De pijn die u voelt is vaak een geïrriteerde zenuw. Deze zenuw loopt door de halswervels, over uw schouder naar uw arm. Zenuwirritatie kan komen door een verkeerde lichaamshouding of zithouding, stress, spierverkramping door psychische of fysieke spanning, artrose of slijtage van de wervels waarbij deze verkalken en de tussenwervelschijven versmallen, of het forceren van de wervelkolom door een plotselinge, krachtige ruk aan de nek, zwaar tillen, een val of door een draaiende of trekkende beweging van de arm.

Cervicalgia
Cervicalgia is een algemene term voor nekpijn zonder uitstraling naar de rest van het lichaam waarbij geen diepere achterliggende oorzaak aanwijsbaar is. Vaak wordt cervicalgia veroorzaakt door een spierverrekking of een verstuiking van het ligament (bindweefselband rondom het bot).

Behandeling
Het is belangrijk om niet te lang met klachten rond te blijven lopen. Aanhoudende klachten kunnen ook meer schade veroorzaken. Pijn is een signaal van het lichaam dat er iets aan de hand is. Door deze aan te pakken en niet te onderdrukken kan erger voorkomen worden.

De chiropractor kan naast manuele correcties advies geven over uw levensstijl, oefeningen en uitleg geven over warmte/koude behandelingen die u zelf thuis kunt uitvoeren.

Start typing and press Enter to search